Recepty online - onlinerecepty a vaření

Vítáme Vás na stránkách Online recepty.cz. Tento web je zaměřený na recepty a články související s vařením a recepty.

Guláš s pivem

Suroviny: pro 4–5 osob: 400g vepřového plecka, 120g vepřových ledvinek, 120g vepřových jater, 2 cibule, 1 lžíce sádla, 2 lžíce sladké červené papriky, 1 lžíce sušené majoránky, drcený kmín, mletý pepř, sůl, pivo a voda na podlévání

Postup přípravy: Na kousky pokrájenou cibuli osmahneme na rozehřátém sádle dorůžova. Očištěné a pokrájené ledvinky a plecko přidáme k cibulce do hrnce a zprudka orestujeme. Poprášíme červenou paprikou a podlijeme trochou vody a piva. Přidáme kmín, sůl a dusíme pod poklicí. Během dušení podle potřeby doléváme pivem a trochou vody a občas promícháme. Když je maso téměř měkké přidáme očištěná a na kousky pokrájená játra. Podle potřeby zahustíme střídkou oschlého chleba (vnitřek chleba bez kůrky na drobno rozdrobený)nebo moukou (ve studené vodě dobře rozmíchaná hladká mouka) a asi 15–20 minut povaříme. Dochutíme majoránkou, pepřem a solí. Nakonec hustotu guláše upravíme dolitím piva nebo vody, popřípadě naopak zahustíme moukou nebo chlebem. Rada: guláš při chladnutí stále houstne a při chladnutí také kysne, proto je nutné ho promíchávat.

| 04. 08. 2008 19.47 | Vepřové maso | 0 komentářů | 859x

Eintopf

Suroviny: 100g fazolí, 100g čočky, 150g uzeniny, 250g sladkokyselého zelí, 200g polévkové zeleniny, 5 lžic másla, 4 lžíce hladké mouky, prášek do pečiva, polévkové koření, smetana, pepř, sůl

Postup přípravy: Fazole a čočku přebereme, propláchneme a uvaříme každé zvlášť ve vroucí vodě se špetkou prášku do pečiva. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme nakrájenou zeleninu a na kolečka pokrájenou uzeninu. Vše krátce opečeme, zalijeme vodou, prošleháme, přidáme zelí a povaříme až tuk vystoupí na povrch. Do polévky vsypeme uvařenou čočku a fazole, osolíme, opepříme, okořeníme. Nakonec na zjemnění přidáme smetanu a již nevaříme.

| 03. 08. 2008 11.07 | Polévky | 0 komentářů | 1095x

Houskové knedlíky

Suroviny: 380g hrubé mouky, 300g mléka, 145g žemle (rohlíky, veka), 10g soli, 8g prášku do pečiva, 1 vejce

Postup přípravy: Mouku prosejeme spolu s pečícím práškem, malé množství mouky si dáme stranou na vyválení knedlíků. Přidáme trochu soli, vejce rozmícháme s trochou vlažného mléka a lehce promícháme, až vznikne těsto, do kterého vmícháme nakrájenou žemli. Knedlíkové těsto rozkrájíme na díly, které rozválíme na šišky o průměru asi 5 cm a délce asi 20 cm, vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme 20–25 minut, po zavaření knedlíky lehce nadzvedneme, aby se nepřichytili ke dnu a občas je obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby vyprchala pára.

| 03. 08. 2008 11.01 | Přílohy | 0 komentářů | 2932x

Dršťková polévka

Suroviny: 700g drštěk, 100g tuku, 100g hladké mouky, 200g kořenové zeleniny, 4 l vody, mletá červená paprika, pepř, sůl

Postup přípravy: Dršťky promneme v soli, oškrábeme lžicí, několikrát je spaříme horkou vodou. Potom je krátce povaříme, vodu slijeme, dáme novou, osolíme ji a dršťky vaříme do měkka. Vaříme asi 3 hodiny. Měkké dršťky pokrájíme na nudličky. Na části tuku osmažíme kořenovou zeleninu a s nakrájenými dršťkami dáme do polévky. Polévku zahustíme jíškou, do které jsme zamíchali sladkou papriku. Hned zalijeme studenou vodou a vložíme do polévky. Vaříme za stálého míchání asi 30 minut, aby se jíška nepřipálila. Přidáme pepř, popřípadě zázvor a petrželku. Jíška: Na rozpálený tuk nasypeme 2 lžíce hladké mouky a mícháme dozlatova.

| 03. 08. 2008 10.56 | Polévky | 0 komentářů | 1023x

Chlupaté knedlíky

Suroviny: 500g syrových brambor, 150g vařených brambor, 150g hrubé mouky, 1 vejce, trochu mléka, sůl

Postup přípravy: Oloupané syrové brambory omyjeme, nastrouháme, dáme na cedník, polijeme horkým mlékem, přikryjeme a necháme okapat. Dáme do mísy, přidáme na jemno nastrouhané uvařené brambory, sůl, rozklepnuté vejce a postupně přidáváme hrubou mouku a vypracujeme tužší těsto. Vypracujeme knedlíky střední velikosti a dáme je vařit na 15–20 minut do vroucí, osolené vody. Po chvíli vaření je opatrně vařečkou nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu. Můžeme podávat s osmaženou cibulkou nebo slaninou, výborné jsou také k pečenému masu.

| 03. 08. 2008 10.46 | Bramborové pokrmy, Přílohy | 0 komentářů | 2417x

Meruňkové knedlíky

Suroviny: 1 kg meruňek,1 kg vařených brambor z předešlého dne, 75 g polohrubé mouky, 75 g krupice, 1 vejce, sůl, 6 lžic másla, cukr, mletá skořice, 2 lžíce meruňové šťávy, 100 g strouhanky

Postup přípravy: Meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a 12 jich odložíme stranou. Zbývající meruňky oloupeme. Brambory oloupeme a rozmačkáme. Z brambor, polohr. mouky, krupice, vejce, soli, vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme z něj váleček a nakrájíme ho na 12 plátků. Doprostřed každého vložíme 1 meruňku, těsto uzavřeme a utvoříme knedlík. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 20 minut. Zbývající meruňky podusíme na 1 lžíci rozehřátého másla. Osladíme je a ochutíme skořicí. Přilijeme meruňkovou šťávu a zvolna vaříme 3 minuty. Knedlíky vyjmeme a upravíme na talíře s meruňkovou směsí. Dobrou chuť.

| 03. 08. 2008 09.48 | Vegetariánská jídla | 0 komentářů | 1449x

Brazilská ledová káva

Suroviny: na dvě sklenice: 250 ml vychlazené filtrované kávy, 125 ml smetany, 1 lžíce koňaku, 2 lžíce medu, 3 kusy ledu

Postup přípravy: Led, studenou kávu, koňak, med a smetanu krátce rozmixujeme. Nalijeme do sklenic a ihned podáváme. Můžeme ozdobit šlehačkou.

| 01. 08. 2008 13.49 | Nápoje | 0 komentářů | 1787x

Bora-Bora

Suroviny: na 1 nápoj: 6cl ananasového džusu, 6cl zázvorové limonády, 1cl grenadiny, 1 lžička limetkové šťávy, slámka, kostky ledu, plátek limetky, višeň, šejkr, barové sítko, sklenice ballon nebo velká sklenice na víno

Postup přípravy: Šejkr do poloviny naplníme kostkami ledu. Nalijeme ananasový džus, limetkovou šťávu a grenadinu. Důkladně protřepeme a přecedíme do ledem naplněné sklenice. Dolijeme zázvorovou limonádu a zdobíme plátkem limetky a višní. Podáváme se slámkou.

| 01. 08. 2008 13.44 | Míchané nápoje | 0 komentářů | 925x

Belgická káva

Suroviny: 0,3 l vařící vody, 2 lžíce instantní kávy, vanilkový nanuk s klacíkem, šlehačka

Postup přípravy: Ve vařící vodě rozpustíme instantní kávu. Počkáme až vystydne, rozmixujeme kávu s vanilkovým nanukem zbaveným klacíku. Studenou směs nalijeme do vysoké sklenice a bohatě ozdobíme kopečkem šlehačky. Podáváme s brčkem a dlouhou lžící.

| 01. 08. 2008 13.40 | Nápoje | 0 komentářů | 548x

Banánová zmrzlinová soda

Suroviny: 10cl banánové šťávy, 1cl citrónové šťávy, 2 kopečky vanilkové zmrzliny, soda

Postup přípravy: Zmrzlinu dáme do vysokého poháru. Zalijeme šťávami a dobře promícháme. Dolijeme sodou. Podáváme s barovou lžící a brčkem.

| 01. 08. 2008 13.37 | Nápoje, Zmrzliny | 0 komentářů | 622x

Bacardi koktejl

Suroviny: na 1 nápoj: 3cl bílého rumu Bacardi, 2cl limetkové šťávy, 1cl cukrového sirupu, 1 lžička grenadini, 1 koktejlová višeň, kostky ledu, barmanské sítko, šejkr, koktejlová sklenice nebo sklenice na šampaňské

Postup přípravy: Šejkr do poloviny naplníme ledem. Přidáme limetkovou šťávu, grenadinu, cukrový sirup a bílý rum Bacardi. Důkladně protřepeme a přecedíme do koktejlové sklenice (můžeme použít sklenici na šampaňské). Ozdobíme višní napíchnutou na párátku.

| 01. 08. 2008 13.35 | Míchané nápoje | 0 komentářů | 1175x

Pikantní omáčka

Suroviny: 200g majonézy, 1dl šlehačky, 5 nakládaných cibulek v octě, sterilovaná okurka, kapary, sardelky, několik nakládaných žampiónů, citrónová kůra, 2 lžíce citrónové šťávy, kerblík, 2 lžičky cukru, sůl

Postup přípravy: Nakládané cibulky, oloupané sladkokyselé okurky, sardelky, žampióny, citrónovou kůru a kerblík rozsekáme na jemnou kašičku. K majonéze přimícháme citrónovou šťávu, přidáme cukr, rozsekanou kašičku z uvedených surovin až vznikne hustá pikantní omáčka. Omáčku podáváme k teplým i studeným masům, ke smaženým rybám a zeleninám.

| 01. 08. 2008 13.30 | Omáčky | 0 komentářů | 989x

Fazolová omáčka

Suroviny: 200g fazolí, 40g sádla, 4 lžíce hladké mouky, 2dl kysané smetany, bobkový list, sůl, ocet

Postup přípravy: Den předem namočené fazole ve stejné vodě uvaříme s přidáním bobkového listu do měkka. Do měkkých fazolí nalijeme kysanou smetanu s rozkvedlanou moukou a povaříme. Nakonec podle chuti přisolíme a přikyselíme.

| 01. 08. 2008 13.28 | Omáčky | 0 komentářů | 3015x

Nudle se zeleninou

Suroviny: 200g rajčat, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 1 cuketa, 3 lžíce olivového oleje, cukr, bazalka, 1/2 lžičky octa balsamico, 400g širokých nudlí, sůl, pepř

Postup přípravy: Rajčata nařízneme křížem, krátce ponoříme do horké vody, přelijeme studenou a stáhneme slupku. Pak je rozčtvrtíme, vybereme zrníčka, dužinu pokrájíme na kousky. Cibuli pokrájíme na kostičky. Rozpálíme lžíci olivového oleje, na němž zesklovatíme cibuli a ke konci přidáme i oloupaný prolisovaný česnek. Potom přisypeme pokrájená rajčata, vše promícháme a necháme podusit. Dušená rajčata osolíme, opepříme a ještě dochutíme špetkou cukru. Mezitím otrháme lísky bazalky a několik si jich necháme stranou na ozdobu. Ostatní pokrájíme na proužky a vmícháme k rajčatové mase. Nudle uvaříme v osolené vodě. Cuketu očistíme a škrabkou z ní naloupeme podélné pruhy, které na zbývajícím oleji za stálého míchání opečeme, poté osolíme a opepříme. Vařené nudle scedíme a necháme okapat, potom je podáváme promísené s hotovou masou. Podáváme ozdobené zbývajícími lístky bazalky, případně nastrouhaným sýrem.

| 31. 07. 2008 18.17 | Těstoviny | 0 komentářů | 701x

Rss receptů | Rss komentářů | Statistika | Kontakt
Odkazy

Copyright © 2008 Fali, běží na RS2, design by Fali, Zásady ochrany osobních údajů