Recepty online - onlinerecepty a vaření

Vítáme Vás na stránkách Online recepty.cz. Tento web je zaměřený na recepty a články související s vařením a recepty.

Boloňská omáčka

Suroviny: 3 lžíce zmrazené kořenové zeleniny, 1 cibule, 50g slaniny, 2 lžíce oleje, 250g mletého masa, 2 lžíce kečupu, 2 stroužky česneku, sklenka vína, 1 lžíce sójové omáčky, hrnek vývaru z bujónové kostky nebo masoxu, sůl, pepř

Postup přípravy: Kořenovou zeleninu propláchneme a necháme okapat. Slaninu pokrájíme nadrobno a na troše oleje rozškvaříme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji, vmícháme mleté maso, osolíme ho opepříme a opékáme asi 10 minut až změní barvu. Pak přidáme kečup, česnek nakrájený na tenké plátky nebo prolisovaný, zalijeme vínem, sójovou omáčkou a vývarem z kostky nebo masoxu. Dobře promícháme a dusíme za častého zamíchání asi 30 minut na mírném ohni. Pak podle chuti ještě zředíme vývarem, dokořeníme, můžeme přidat i víc kečupu, rajského protlaku nebo rozdušených rajčat a horkou masovou omáčku podáváme k vařeným těstovinám. Posypeme sýrem a pokapeme kečupem.

| 31. 07. 2008 18.13 | Omáčky | 0 komentářů | 2116x

Slepičí polévka s nudlemi

Suroviny: 1 malá slepice, 1 mrkev, 1/3 petržele, 1/4 celeru, 1 cibule, 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 2,3 l vody, sůl, nudle

Postup přípravy: Rozpůlenou očištěnou slepici vaříme v osolené vodě s kořením, očištěnou zeleninou a cibulí v tlakovém hrnci asi 1 hodinu. Měkké maso vykostíme, nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce. Vývar procedíme na maso a přidáme nakrájenou zeleninu. Polévku přivedeme znovu do varu a zavaříme do ní nudle.

| 31. 07. 2008 18.10 | Polévky | 0 komentářů | 735x

Rajčatová polévka s nivou

Suroviny: 200g rajčatového protlaku nebo domácího kečupu, 150g rajčatového pyré, 100g cibule, lžíce másla, bobkový list, petrželová nať, cukr, sýr niva, hladká mouka, sůl, mletý pepř

Postup přípravy: Do rozpuštěného másla přidáme mouku a za stálého míchání uděláme světlou jíšku. Přidáme rajčatový protlak nebo kečup, rajčatové pyré, nakrájenou cibuli, vodu a promícháme. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a společně vaříme. Uvařenou polévku dochutíme cukrem. Podáváme s nastrouhanou nivou a na ozdobu petrželku.

| 31. 07. 2008 18.08 | Polévky | 0 komentářů | 789x

Kapustové řízky

Suroviny: kapustové listy, plátky šunky, plátky tvrdého sýra, hladká mouka, vajíčko, strouhanka, sůl

Postup přípravy: Kapustové listy opereme a dáme vařit do osolené vody asi na 20 minut. Poté je vyndáme a necháme okapat. Na každý list položíme plátek šunky a plátek sýra. Přes náplň přeložíme list a spíchneme párátky. Obalíme v trojobalu a smažíme jako řízek. Přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše.

| 31. 07. 2008 18.04 | Zelenina | 0 komentářů | 915x

Maďarský kančí guláš

Suroviny: 600 až 700g černé zvěřiny z krku nebo plece, 1 cibule, 5 lžic sádla, 1 lžička sladké mleté papriky, vývar, majoránka, 2 stroužky česneku, 1 lžíce hladké mouky, sůl, kmín

Postup přípravy: Drobně nakrájenou cibulku osmažíme na sádle dozlatova, přidáme sladkou mletou papriku, po zpěnění přidáme na kostky nakrájené maso a opečeme je. Osolíme, okmínujeme a dusíme při mírném podlévání doměkka. Šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, osmažíme, přilijeme trochu vývaru, rozmícháme a povaříme. Nakonec přidáme majoránku a utřený česnek. Podáváme nejlépe s vařenými brambory a nakládanými houbami.

| 31. 07. 2008 18.00 | Zvěřina | 0 komentářů | 4052x

Myslivecký guláš

Suroviny: 600g zvěřiny bez kostí (jelen, srnec, divočák, zajíc), 60g slaniny, 2 až 3 menší cibule, mletá sladká paprika, 2 lžíce rajčatového protlaku, mletý pepř, kmín, sůl, majoránka, 6 až 7 středně velkých hříbků, vývar podle potřeby, 2 lžíce hladké mouky, bylinkové koření, 1 až 2 stroužky česneku

Postup přípravy: Slaninu pokrájenou na kostičky rozškvaříme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Potom přidáme a zpěníme sladkou mletou papriku, vmícháme rajčatový protlak a na kostky nakrájené maso ze zvěřiny, pepř, kmín, sůl a dusíme za občasného podlévání vodou, až je maso napůl měkké. Potom guláš vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou nebo vývarem, rozmícháme a dusíme do měkka. Před dokončením přidáme pokrájené hříbky, jemně nakrájenou bylinkovou směs, utřený česnek a majoránku. Jako přílohu podáváme houskové knedlíky nebo chléb.

| 31. 07. 2008 17.58 | Zvěřina | 0 komentářů | 2284x

Srnčí perkelt

Suroviny: 1,2 kg srnčí zvěřiny, 150g vepřového sádla, 3 cibule, 40g sladké papriky, 150g rajčat nebo 80g protlaku, 150g paprikových lusků, sůl

Postup přípravy: Zvěřinu nakrájíme na kostky. Na sádle osmažíme dozlatova cibuli jemně nakrájenou na kostičky, přidáme papriku, zvěřinu a osolíme. Dusíme za mírného podléváni do poloměkka. Potom přidáme na plátky nakrájená rajčata, na nudličky nakrájené zelené paprikové lusky a vše doměkka dodusíme. Vhodné přílohy jsou brambory, rýže, okurka nebo salát.

| 31. 07. 2008 17.54 | Zvěřina | 0 komentářů | 1699x

Zajíc na houbách

Suroviny: 600 g zaječího masa, 30g tuku, 1 cibule, 10 g sušených hub nebo 100 g čerstvých hub, mletý pepř, sladká paprika, trochu mouky, mletý kmín

Postup přípravy: Na tuku zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme sladkou papriku a na kousky rozkrájené zaječí maso. Trochu je opečeme, osolíme, přidáme mletý pepř, mletý kmín, spařené houby a dusíme je za stálého podlévání. Když je maso měkké, šťávu zaprášíme moukou a povaříme.

| 31. 07. 2008 13.34 | Zvěřina, Houbové pokrmy | 0 komentářů | 1298x

Černá zvěřina na česneku

Suroviny: 1,5 kg zvěřiny, 4 stružky česneku, 150 g slaniny, 100 g másla, 1 lžíce octa, 1/4 l kyselé smetany, sůl

Postup přípravy: Zvěřina (nejlépe z kýty) se protká hustě na nudličky nakrájenou slaninou a česnekem. Zbylou slaninu a máslo dáme rozehřát a na něj vložíme proslaněnou a osolenou zvěřinu. Pečeme zvolna, přikryté, a po 1/2 hodině podlijeme slabě vodou se lžíci octa. Když zvěřina začíná měknout, dopečeme jí zprudka v troubě do červena a přitom jí poléváme kyselou smetanou. Jako přílohu doporučujeme brambory.

| 31. 07. 2008 13.31 | Zvěřina | 0 komentářů | 1389x

Kapustové karbanátky

Suroviny: 1 větší kapusta, 150 až 200 g vařeného uzeného masa nebo točeného salámu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, mletý pepř, majoránka, 2 vejce, strouhanka, ztužený tuk na smažení, sůl

Postup přípravy: Očištěnou kapustu opereme, rozkrojíme na čtvrtky a ve vroucí mírně osolené vodě uvaříme do poloměkka. Scedíme, vymačkáme a umeleme spolu s masem a s cibulí. Přidáme česnek utřený se solí, pepř a rozemnutou majoránku a směs spojíme žloutky. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Tvoříme ploché karbanátky, obalujeme je v rozšlehaných bílcích a ve strouhance a po obou stranách smažíme dozlatova. Podáváme teplé s bramborovou kaší a se salátem nebo studené s chlebem.

| 31. 07. 2008 13.27 | Zelenina | 0 komentářů | 2428x

Zapékané cukety s rajčaty

Suroviny: 2 cukety nakrájené na plátky, sůl, pepř, 3–4 větší rajčata nakrájená na plátky, nasekaný tymián Bílá omáčka: 60 g másla, 60 g hladké mouky, 300 ml mléka, špetka muškátového oříšku, 3 lžíce zakysané smetany, 250 g eidamu

Postup přípravy: Nakrájené cukety narovnáme na dno ohnivzdorné mísy. Osolíme a opepříme. Na cukety poklademe vrstvu rajčat, okořeníme a posypeme nastrouhaným sýrem. Takto klademe vrstvy až do spotřebování surovin. Bílá omáčka: Rozpustíme v kastrolku máslo. Přidáme mouku a mícháme na ohni asi minutu. Sundáme z ohně a postupně zamícháme mléko. Přivedeme opětovně k varu a mícháme, až směs zhoustne. Přidáme muškátový oříšek, zakysanou smetanu, sůl a pepř. Nalijeme omáčku na zeleninu a v předehřáté troubě na 190°C zapékáme asi 20 minut až je zelenina na povrchu růžová. Posypeme tymiánem a můžeme podávat.

| 31. 07. 2008 13.23 | Zelenina, Vegetariánská jídla | 0 komentářů | 1738x

Králík na slanině a česneku

Suroviny: 1 králičí zadek, 80 g slaniny, 4 stroužky česneku, sůl, 30g másla, 2 cibule, několik kuliček pepře, petrželka

Postup přípravy: Odblaněného králíka proklínkujeme polovinou na nudličky nakrájené slaniny a potřeme česnekem utřeným se solí. V pekáčku rozškvaříme zbytek nakrájené slaniny, přidáme máslo a králíka po všech stranách opečeme. Vedle masa jen lehce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pepř a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou a podléváme vroucí vodou. Při podávání můžeme posypat petrželkou. Jako příloha je vhodný bramborový knedlík a salát.

| 31. 07. 2008 13.19 | Králičí maso | 0 komentářů | 1477x

Čína s ananasem a arašídy

Suroviny: 600g králičího masa (můžeme nahradit kuřecím), 2 bílky, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 1 konzerva ananasu, 1 lžíce arašídů, 1 lžíce glutasolu, sůl

Postup přípravy: Králičí maso nakrájíme na tenké nudičky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme k němu mouku a trochu jej osolíme. Sníh promícháme s nakrájeným masem. V pánvi rozpálíme olej a maso na něm za stálého míchání osmahneme, dokud se kousky masa od sebe neoddělují. Otevřeme ananasový kompot, šťávou podlijeme maso. Přidáme k němu arašídy a lžičku glutasolu. Směs zamícháme a dusíme doměkka, na závěr přidáme kousky ananasu. Vhodná příloha je dušená rýže.

| 31. 07. 2008 13.11 | Králičí maso | 0 komentářů | 2639x

Králík na paprice

Suroviny: 1 králičí předek, 50 g tuku, 40 g polohrubé mouky, 1 cibule, 2 lžičky sladké papriky, 250 ml smetany, sůl, vývar z hlavy

Postup přípravy: Maso očistíme, nakrájíme na porce, cibuli jemně nakrájíme a osmažíme na tuku. Přidáme sladkou papriku, osolené maso a podlijeme vývarem z hlavy. Dusíme, dokud není maso měkké, potom jej vyndáme, do šťávy přilijeme smetanu s rozmíchanou moukou, prohřejeme a vrátíme zpět do omáčky. Vhodná příloha je houskový nebo bramborový knedlík.

| 31. 07. 2008 13.08 | Králičí maso | 0 komentářů | 1494x

Rss receptů | Rss komentářů | Statistika | Kontakt
Odkazy

Copyright © 2008 Fali, běží na RS2, design by Fali, Zásady ochrany osobních údajů