Ozdoby dekorativní - Recepty online

Ozdoby dekorativní

Při kuchyňské úpravě jídel se zejména při slavnostnějších událostech a příležitostech snažíme již hotové pokrmy dekorativně ozdobit. Květinové, ovocné a různě stylizované vzory se uplatňují jak na povrchu různých studených pokrmů, tak například při zalévání pokrmů rosolem do tvořítek.

Vykrajování ozdob: Květinové, ovocné a jiné vzory především pravidelných tvarů vykrajujeme rozličnými vykrajovači, jednodušší ozdoby můžeme vykrajovat nožem.

Materiál vhodný k dekorativním ozdobám

Je to zejména pažitka, petržel zelená, zelená nať póru a česneku, estragonové lístky, kondenzovaná zelenina, především zelený hrášek, fazolové lusky, olivy a dále okurka, kapary, citronová a pomerančová kůra, vařený žloutek, vařená mrkev, uzený losos, rajčata, vařená šunka, vařený bílek, paprikové lusky, vařená červená řepa, kaviár apodobně. U dekorativních ozdob jde především na rozdíl od přílohových o barvu, proto je důležité aby zabarvení bylo co nejvýraznější.

Uplatnění dekorativních ozdob

Jsou-li pokrmy, které podáváme studené, a to zejména masa, kuřata, koroptve atd., po upečení krásně přirozeně zabarveny, pak jejich povrch zbytečně nezdobíme, neboť původní vzhled je i tak dost lákavý. Můžeme jenom ozdobit zelenou petrželkou. Avšak pokrmy polité krycí rosolovou omáčkou, jako medailónky, kuřata plněná pěnou, kotlety s nádivkou, vařené ryby atd., nepůsobí v této úpravě samy o sobě příliš vzhledně je dobré jejich povrch ozdobit. Zde se nejlépe uplatňují stylizované vzory. Například na šunkové medailónky položíme na střed větší kolečko vykrojené z plátků šunky a na ně položíme lísteček zelené petrželky. Také povrch speciálních salátů, upravených na míse, můžeme vkusně ozdobit. Pěkné jsou květinové vzory ale fantazii a kreativitě při zdobení se meze nekladou.

Článek Ozdoby dekorativní napsal/a online recepty, tisk, přečteno 4499x

Rss receptů | Rss komentářů | Statistika | Kontakt

Copyright © 2008 Fali, běží na RS2, design by Fali, Zásady ochrany osobních údajů