Ozdoby přílohové - Recepty online

Ozdoby přílohové

přílohové ozdoby

Tyto ozdoby děláme částečně také z čerstvé syrové zeleniny a ovoce, takže neuplatňujeme jenom dekorativní součást ozdob, ale také zvyšujeme biologickou a především vitamínovou hodnotu celého pokrmu. Při přípravě takových ozdob je lepší používat nože z nerezové oceli, zabráníme tím zbytečným ztrátám vitamínů.

Hlávkový salát

Salát se se svou svěží zelenou barvou hodí jako ozdoba různých pokrmů. Ke zdobení používáme obvykle jen zelených nepoškozených listů, které použijeme jako podložky pod různé pokrmy. Salát nakrájený na nudličky, oslazený a pokapaný octem se také uplatňuje jako okrajová ozdoba salátů s majonézou a vaječných mís.

Cibule

Je to tak, i cibule se uplatňuje jako přílohová ozdoba zejména studených pokrmů, a to nejen pro svou chuť a pěknou světlou barvu, ale hlavně také pro svůj obsah vitamínů a nerostných látek. Nejvíce se používá drobně nakrájená k huspenině a tlačence. Také nakrájená na kolečka je vkusnou ozdobou mnoha pokrmů, zejména slanečků, některých salátů a studených mís. Klínky vykrájené z cibule a rozdělené na lístečky zdobí závitky ze sleďů, marinované slanečky a některé saláty.

Ředkvičky

K přípravě ozdob je nejlepší použít pěkné, tvrdé ředkvičky s nepoškozeným, sytě zabarveným povrchem. Ředkvičky příliš staré, seschlé nebo dřevnaté se nehodí k přípravě ozdob ani k jídlu.

Zelená petržel

K mnoha používaným ozdobám patří také zelená petržel, zejména kadeřavá. Nať petržele je bohatá na vitamíny A a C, i na nerostné látky. Petržel před přípravou opláchneme pod tekoucí studenou vodou a pak s ní zdobíme chlebíčky, mísy, nářezy atd.

Tulipánek z ředkviček

K tomuto použití se nejlépe hodí podlouhlé červené ředvičky. Na omyté a očištěné ředkvičce uděláme ploše položeným nožem kolem dokola tři zářezy (začneme od špičky). Tím vzniknou tři lístečky, které rovněž nožem od špičky lístečků do poloviny nařízneme tak, aby vzniklo šest lístečků. Takto upravenou ředkvičku vložíme do studené vody, ve které nabobtná a lístečky se rozevřou.

Rajčata

Rajčata jsou také vhodná na ozdobu pokrmů a to díky hlavně své krásné červené barvě, dají se samozřejmě použít i rajčata žlutá. Používáme výhradně tvrdých plodů, nejprve je omyjeme, můžeme sloupnout tenkou slupku a pak nakrájená na kolečka nebo rozčtvrcená používáme ke zdobení.

Papriky

Zelené nebo zralé červené papriky nejprve omyjeme, odstraníme stopky a semena a nakrájíme je na obroučky nebo na proužky či na drobné kostky.

Čerstvá salátová okurka

Nejprve okurku omyjeme a neoloupanou nakrájíme na kolečka nebo na vějířky, kterými ozdobíme chlebíčky nebo okraje salátových mís.

Sterilované kyselé okurky

Ke zdobení používáme tvrdých souměrných okurek, ozdoby se uplatní spíše na velkých mísách nebo z menších okurek na obložených chlebíčcích.

Květák

Květák, zejména pěkný bílý, se velmi dobře uplatňuje jako přílohová ozdoba. Nejčastěji asi používáme květáku vařeného ve slané vodě a vychladlého nebo i sterilovaného ve vlastní šťávě. Květák rozdělíme na růžičky, kterými zdobíme různé mísy, speciální majonézy, pečeně, rostbíf apod.

Chřest

Chceme-li použít jako chřest jako ozdobu, musíme volit především chřestové hlavičky slabších lodyh. Chřest musí být vařený a vychladlý, nebo kondenzovaný.

Článek Ozdoby přílohové napsal/a online recepty, tisk, přečteno 10648x

Rss receptů | Rss komentářů | Statistika | Kontakt

Copyright © 2008 Fali, běží na RS2, design by Fali, Zásady ochrany osobních údajů