Archiv - Recepty online - onlinerecepty a vaření

Vítáme Vás na stránkách Online recepty.cz. Tento web je zaměřený na recepty a články související s vařením a recepty.

Polabanka s vepřovým masem na rozmarýnu

Suroviny: na 4 porce:

  • 400 g vepřové kýty
  • 5 lžic vepřového sádla
  • 3 stroužky česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1 vejce

Omáčka na maso:

  • 1 dl bílého vína
  • 1/2 lžičky škrobu
  • 6 lžic sojové omáčky
  • špetka soli
  • 350 g Polabanka Mochov
  • 100 g žampionů
  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 kostky zeleninového bujónu

Postup přípravy: Do pánve nebo kastrolu dáme olej a orestujeme nakrájené žampióny a česnek. Přidáme zeleninu a 2 lžíce připraveného zeleninového vývaru. Přikryjeme pokličkou a za občasného lehkého promíchání necháme dusit na mírném ohni. Dále si nakrájíme vepřovou kýtu na slabé nudličky a v misce promícháme s vejcem, máčeným škrobem. Maso v rozpáleném sádle rychle orestujeme, přidáme rozdrcený rozmarýn, zalijeme připravenou omáčkou a odstavíme.

Tip na servírování: Na talíř dáme dušenou zeleninu, na kterou přeložíme hotové maso a podle vlastní volby i přílohu. Pokrm nemá mít mnoho šťávy. Doporučená příloha: K jídlu se hodí dušená rýže, ale zajímavým zpestřením mohou být například brambory s cibulkou.

Doba přípravy: Pokrm je hotový zhruba za 20 minut.

Za recept děkujeme kuchařce Petře ;-)

| 23. 07. 2012 15.49 | Vepřové maso, Zelenina | 0 komentářů | 1497x

Zelí s uzeným masem

Suroviny: 400 g brambor, 400 g kyselého zelí, 40 g sádla, 40 g cibule, 1/4 kg uzeného vařeného masa, 2 dl kyselé smetany

Postup přípravy: Ve slupce uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Kyselé zelí vymačkáme a na drobno nakrájíme. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí a udusíme. Ohnivzdornou mísu vymažeme sádlem, naklademe do ní vrstvu na plátky nakrájených brambor, vrstvu zelí, dále dáme na malé kostky nakrájené uzené maso, znovu brambory a zelí. Všechno polejeme kyselou smetanou, vložíme do trouby a udusíme do měkka.

| 18. 08. 2009 12.15 | Zelenina, Uzeniny | 0 komentářů | 1495x

Květák se sýrem

Suroviny: 400 g květáku, sůl, 80 g másla, 80 g tvrdého sýra

Postup přípravy: Očištěný, umytý a na růžičky rozebraný květák vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Vybereme ho z vody a ihned polejeme přeškvařeným máslem a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme horký.

| 25. 07. 2009 22.28 | Teplé předkrmy, Zelenina | 0 komentářů | 878x

Rajčata plněná masem

Suroviny: 150g vepřového masa, 100g uzeného masa, 80g rýže, 20g tuku, 20g cibule, sůl, pepř, 1 vejce, rajské jablíčko zralé a tvrdé

Postup přípravy: Umyté vepřové a uzené maso nakrájíme na kousky a umeleme. Rýži umyjeme, zalejeme vodou a uvaříme do poloměkka. Můžeme samozřejmě použít ryži ve varných sáčcích. Tuk rozpustíme, přidáme strouhanou cibuli, necháme zapéct a dáme na ni dusit maso. K dušenému a vychladlému masu přidáme vařenou rýži, sůl, trošku pepře, vejce a všechno dobře zamícháme. Rajčata umyjeme, otřeme, okolo stopky vykrojíme a jaderník lžičkou vybereme. Připravená rajčata naplníme masovou nádivkou a naklademe do vymaštěné ohnivzdorné mísy. Vložíme do vyhřáté trouby a pomalu pečeme asi 20 minut. Ihned podáváme ozdobené zelenou petrželí.

| 14. 07. 2009 10.43 | Zelenina, Vepřové maso | 0 komentářů | 723x

Kapusta s pečeným masem

Suroviny: 2 hlávky kapusty, sůl, 60 g uzené slaniny, 50 g cibule, 100 g rýže, 400 g vepřového pečeného masa nebo zbytků různého pečeného a uzeného masa, 4 vejce, 40 g sádla, 2 dl kyselé smetany

Postup přípravy: Kapustu zbavíme vrchních listů, spaříme ve vařící slané vodě a nakrájíme na nudličky. Uzenou slaninu nakrájíme na malé kostky, rozpustíme, přidáme očištěnou a na drobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Rýži přebereme, umyjeme, necháme odkapat, dáme na cibuli, podlejeme vodou, osolíme a přikryté dusíme do poloměkka. Maso nakrájíme na malé kostky. Vejce uvaříme natvrdo, ponoříme na chvíli do studené vody, oloupeme a rozsekáme na malé kousky. Ohnivzdornou mísu vymastíme, vysypeme strouhankou a střídavě ukládáme vrstvu kapusty, pečené maso, vrstvu dušené rýže, rozsekané vejce a zakryjeme kapustou. Polejeme rozpuštěným sádlem, rozmíchanou kyselou smetanou a vložíme do vyhřáté trouby péct. Podáváme s brambory.

| 12. 04. 2009 11.12 | Vepřové maso, Zelenina | 0 komentářů | 2943x

Hlávkové zelí s masem

Suroviny: 3/4 kg bílého hlávkového zelí, 60 g cibule, 60 g uzené slaniny, 400 g vepřového masa, kmín, mletý pepř, sůl, kyselá smetana

Postup přípravy: Zelí očistíme od vrchních zvadlých listů, umyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. Do hrnce dáme očištěnou, na drobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájenou slaninu, polovinu nakrájeného zelí, umyté a na kostky nakrájené vepřové maso a navrch zbytek zelí. Posypeme trošku mletým kmínem, pepřem, osolíme, zalejeme vodou a přikryté vaříme asi 3/4 hodiny. Když je zelí měkké, nalejeme na ně kyselou smetanu.

| 12. 04. 2009 11.04 | Vepřové maso, Zelenina | 0 komentářů | 2895x

Špenát s topinkami

Suroviny: 1 kg špenátu, 150 g žemlí, 40 g másla, 20 g hladké mouky, 4 dl mléka, 1 vejce, muškátový oříšek, cukr, mléko, tuk na opečení, vejce, sůl

Postup přípravy: Očištěné špenátové listy zalijeme vařící vodou, prudce necháme přejít varem, slijeme necháme odkapat a prolisujeme. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, dobře povaříme a přidáme špenát. Osolíme, nepatrně osladíme, okořeníme a necháme přejít varem. Žemle nakrájíme na tenké plátky, namočíme v mléce rozšlehaném s vejcem a špetkou cukru, opečeme po obou stranách na rozpáleném tuku. Špenát urovnáme na mísu, obložíme vejci uvařenými na hniličku a topinkami.

| 12. 10. 2008 08.56 | Toasty a topinky, Zelenina | 0 komentářů | 1048x

Lečo po maďarsku

Suroviny: 250 g klobásy, 6 velkých zelených paprik, 4 velká rajčata, 2 cibule, 2 lžíce oleje ( popř. sádla), 1 lžička červené mleté sladké papriky, 1 lžička červené mleté pálivé papriky, mletý pepř, sůl, vegeta

Postup přípravy: Rajčata i papriky dobře omyjeme, papriky zbavíme semeníku, oboje nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na menší plátky. Klobásu také oloupeme a pokrájíme na tenčí kolečka. Ve větším hrnci rozehřejeme olej ( nebo sádlo) a zpěníme cibuli, pak hrnec stáhneme z přímého ohně a zaprášíme cibuli mletými paprikami (neměly by projít varem, jinak papriky zhořknou). Do hrnce také přidáme pokrájenou klobásku, papriky a rajčata a vše za občasného míchání dusíme. Dochutíme solí, vegetou a pepřem. Když je zelenina měkká a šťáva částečně vydušená, máme hotovo. V případě potřeby znovu dochutíme solí a pepřem a podáváme horké.

| 06. 10. 2008 12.00 | Zelenina, Uzeniny | 0 komentářů | 2256x

Čočka se zeleninou

Suroviny: 350 g čočky, 1 cibule, olej, mletá sladká paprika, 2 zelené papriky, 1 červená paprika, 2 rajčata, vařená mrkve, 2 stroužky česneku, 3 lžíce kečupu, tymián, mletý pepř, sůl

Postup přípravy: Čočku namočíme na dvě hodiny do studené vody, potom vodu slijeme, čočku zalijeme čerstvou vodou a uvaříme doměkka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, vmícháme mletou papriku, po zpěnění hned přidáme na nudličky nakrájené papriky a mrkev, spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a krátce osmahneme. Přidáme rozetřený česnek, kečup, několik lžic vody, koření, sůl a vše krátce podusíme. Měkkou čočku scedíme, promastíme lžící oleje, osolíme a lehce promícháme. Rozdělíme ji na talíře, přelijeme připravenou směsí a podáváme s opečenou zeleninou.

| 20. 09. 2008 15.35 | Luštěniny, Zelenina | 0 komentářů | 1925x

Jednoduché cukety

Suroviny: několik menších cuket, zakysanou smetanu, jíšku, glutasol, brambory

Postup přípravy: Oloupané cukety nahrubo nastrouháme a vaříme v malém množství osolené vody. Uděláme jíšku, zředíme ji zakysanou smetanou, vmícháme uvařené cukety s částí vody, aby výsledek byl kašovitý a ochutíme sladkokysele se špetkou glutasolu. Nakonec promícháme s uvařenými bramborami.

| 14. 09. 2008 10.41 | Vegetariánská jídla, Zelenina | 0 komentářů | 2143x

Cuketové karbanátky

Suroviny: 1 kg cuket, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 200 g strouhaného sýra, 1 hlavička prolisovaného česneku, petrželka, olej, pepř, sůl

Postup přípravy: Oloupané cukety nastrouháme, osolíme a necháme chvíli stát. Potom slijeme přebytečnou tekutinu a vmícháme vejce, mouku, sýr, česnek, petrželku, osolíme a okořeníme. Vytvarujeme karbanátky, které obalíme v mouce a smažíme po obou stranách na oleji. Můžeme podávat například s bramborami a salátem.

| 07. 09. 2008 20.57 | Zelenina | 2 komentáře | 5081x

Čočkový hrnec

Suroviny: Čočka, celer, celerová nať, cibule, anglická slanina, špekáčky, vegeta, olej, polohrubá mouka, sul, pepř, česnek, ocet

Postup přípravy: Do hrnce dáme trochu oleje, přidáme nakrájený špek, jemně nastrouhaný celer, drobně pokrájenou cibuli a podusíme. Zalijeme 3/4 l vody přidáme čočku, osolíme a vaříme skoro doměkka, Přidáme nakrájené špekáčky a zahustíme polohrubou moukou rozšlehanou ve vodě. Nakonec dochutíme octem, utřeným česnekem a pepřem.

| 22. 08. 2008 13.52 | Luštěniny, Zelenina | 0 komentářů | 1404x

Grilovaná rajčata s parmezánem

Suroviny: 8 rajčat, 40g másla promíchaného s provensálskými bylinkami, 100g parmezánu, olej na potření plechu

Postup přípravy: Troubu rozehřejeme na 200 stupňů. Pečící plech potřeme olejem. Vršek rajčat nařízněte do hloubky asi 1/2 cm ve tvaru kříže. Položte je na plech řezem nahoru a přibližně 15 minut je pečte. Potom do řezu vložte lžičku bylinkového másla. Parmezán jemně nastrouháme a posypte jím rajčata. Zvyšte teplotu na 250 stupňů a přibližně 5 minut nejlépe pod grilem dopečte.

| 22. 08. 2008 13.38 | Zelenina, Sýrové pokrmy | 0 komentářů | 1655x

Smažený květák v sýrovém těstíčku

Suroviny: 1 květák, 2 vejce, 2 lžíce mléka a lžíce hladké mouky, 70g tvrdého sýra na strouhání, sůl

Postup přípravy: Květák důkladně očistíme, rozebraný na růžičky propláchneme pod studenou tekoucí vodou a krátce povaříme ve vodě s trochou soli. Vejce rozšleháme s mlékem a vrchovatou lžící hladké mouky, přidáme nastrouhaný sýr a lehce jej do těstíčka zamícháme. Vychladlé, krátce povařené růžičky květáku necháme trochu oschnout, vmícháme je do těstíčka, utvoříme placičky a snažíme je ve vyšší vrstvě tuku nebo oleje po všech stranách. Podáváme nejlépe s brambory.

| 22. 08. 2008 13.36 | Zelenina | 0 komentářů | 1733x

Další recepty: 1-14 15-27 Nahoru ^
Rss receptů | Rss komentářů | Statistika | Kontakt
Odkazy

Copyright © 2008 Fali, běží na RS2, design by Fali, Zásady ochrany osobních údajů