Archiv - Recepty online - onlinerecepty a vaření

Vítáme Vás na stránkách Online recepty.cz. Tento web je zaměřený na recepty a články související s vařením a recepty.

Gulášová polévka

Suroviny: 5dkg másla, 25 dkg masa (hovězí nebo vepřové), 1 cibule, 2 rajčata, 3 dkg kořenové zeleniny, kmín, pepř, paprika, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 20 dkg brambor, celerová nať, majoránka

Postup přípravy: Do většího hrnce dáme máslo, maso pokrájené na kousky, nakrájenou cibuli, rajčata, kořenovou zeleninu, trochu tlučeného kmínu, pepře a lžíci papriky. Všechno asi 10 minut dusíme, potom zaprášíme moukou, znovu podusíme, zalejeme vařící vodou a vaříme. Později přidáme oloupané brambory nakrájené na kostky, přilejeme podle potřeby vařící vodu a dovaříme. Do hotové polévky vsypeme na drobno nasekanou celerovou nať a špetku majoránky.

| 06. 02. 2010 12.40 | Polévky | 0 komentářů | 1882x

Fazolová polévka se zeleninou

Suroviny 1/4 suchých fazolí, 1 a 1/2 l vody, sůl, 80 g polévkové zeleniny, 30 g krup, 100 g brambor, 30 g tuku, 30 g hladké mouky, 30 g cibule, 1 lžička červené papriky

Postup přípravy: Suché fazole umyjeme a namočíme na noc do studené vody. Potom osolíme a vaříme v té vodě, ve které byly fazole namočené. K poloměkkým fazolím přidáme očištěnou pokrájenou zeleninu, umyté kroupy a uvaříme. Z tuku a mouky připravíme růžovou jíšku, přidáme strouhanou cibuli, červenou papriku, zamícháme a dáme do polévky. Dále přidáme očištěné, na kostičky nakrájené brambory a vaříme, až jsou fazole měkké.

| 25. 07. 2009 22.19 | Polévky | 0 komentářů | 1073x

Játrové knedlíčky

Suroviny: 100g jater, 1 vejce, pepř, sůl, stroužek česneku, 20g cibule, majoránka, 20g hrubé mouky, strouhanka

Postup přípravy: Játra umyjeme a umeleme. Přidáme vejce, pepř, sůl, strouhaný česnek a cibuli, majoránku, mouku a všechno dobře zpracujeme. Podle potřeby přidáme strouhanku. Necháme stát a potom tvoříme malé knedlíčky, které zaváříme do vařící polévky.

| 13. 02. 2009 11.57 | Polévky, Přílohy | 0 komentářů | 2052x

Dršťková polévka II

Suroviny: 400g drštěk, 1 a 1/2 l vody, sůl, 100g polévkové zeleniny, 40g tuku, 40g cibule, 2 stroužky česneku, mletý pepř, majoránka, 1 lžíce červené papriky

Postup přípravy: Očištěné a dobře umyté dršťky dáme do vody a vaříme asi 1/2 hodiny. Potom vodu slejemem, nelejeme znovu čistou studenou vodu, osolíme a vaříme doměkka. Na rozpuštěném tuku zpěníme posekanou cibuli, přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu, se solí rozetřený česnek a udusíme doměkka. Měkké dršťky z vody vybereme a pokrájíme na tenké nudličky. Polévku přecedíme, nalejeme na udušenou zeleninu, přidáme pokrájené dršťky, mletý pepř, majoránku, červenou papriku a znovu povaříme. K polévce podáváme nejlépe slané rohlíky.

| 13. 02. 2009 11.53 | Polévky | 0 komentářů | 1377x

Polévka z vepřových jater

Suroviny: 1/4 kg vepřových jater, 40 g tuku, 20 g hladké mouky, 1,5 l litru vývaru z kostí nebo vody, sůl, 2 žloutky

Postup přípravy: Vepřová játra umyjeme, nakrájíme na plátky a dáme dusit na rozpálený tuk. Játra udusíme do poloměkka, posypeme moukou a opražíme. Potom zalejeme vývarem z kostí nebo horkou vodou, osolíme a vaříme. Když jsou játra měkká, polévku přecedíme, játra rozemeleme a dáme nazpět do polévky. V trošce polévky rozmícháme žloutky, nalejeme do polévky a podáváme s opraženou na kostky nakrájenou houskou.

| 26. 01. 2009 21.12 | Polévky | 0 komentářů | 1964x

Polévka s mletým masem

Suroviny: 1/4 kg hovězího masa, 1,5 l vody, 1 cibule, pepř, sůl, 20 g tuku, 20 g hladké mouky, 2 dl mléka, 1 žloutek

Postup přípravy: Hovězí maso umyjeme, zalejeme studenou vodou, přidáme očištěnou cibuli, několik zrnek pepře a pomalu vaříme pod pokličkou do měkka. Tuk rozpálíme, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalejeme vývarem z masa, osolíme a dobře povaříme. Uvařené maso zalejeme a dáme do polévky. V mléku rozmícháme žloutek a nalejeme do polovychladlé polévky. Podáváme s opraženými kostičkami housky.

| 26. 01. 2009 21.07 | Polévky | 0 komentářů | 3384x

Bazilejská polévka se sýrem

Suroviny: Pro 4 osoby: 50g strouhaného parmazánu (Čedar nebo Primátor), 50g hladké mouky, 50g másla, 1 velká cibule, 1 plátek slaniny, 1,25 l vývaru z masa, 1 dl červeného vína, sůl

Postup přípravy: Z másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, slaninu, osmahneme a zalijeme vlažným vývarem a metlou polévku rozšleháme. Za občasného míchání vaříme polévku asi 20 minut, potom ji prolisujeme nebo umixujeme. Přihřejeme k varu, přilijeme víno osolíme a můžeme podávat.

| 03. 12. 2008 12.37 | Polévky | 0 komentářů | 618x

Květáková polévka

Postup přípravy: Květák rozebereme na drobné růžičky, košťál z něho s jednou mrkví nakrájíme na nudličky a všechno uvaříme do měkka. Potom přilejeme dobře povařenou a rozmíchanou máslovou zápražku, znovu povaříme a nakonec polévku zahustíme šálkem smetany nebo mléka, v kterém rozšleháme žloutek.

| 01. 11. 2008 17.57 | Polévky | 0 komentářů | 2773x

Zelná polévka s klobásou

Suroviny: 1 a 1/2 l vody, 1/4 kg kyselého zelí, sůl, 20g sušených hub, 80g cibule, 2 stroužky česneku, kmín, 1 lžičku červené papriky, mleté černé koření, 1 bobkový list, 1/4 kg uzené klobásy, 40g uzené slaniny, 30g hladké mouky, 2dl kyselé smetany, 20g hladké mouky

Postup přípravy: Na drobno nakrájené kyselé zelí zalejeme vodou, přidáme sůl, dobře omyté pokrájené houby, na drobno posekanou cibuli a česnek, trošku mletého kmínu, červenou papriku, pepř, bobkový list, klobásu a vaříme až zelí změkne. Uvařenou klobásu vyndáme, uzenou slaninu pokrájíme na drobné kostičky, dáme usmažit, přidáme mouku. Upražíme růžovou jíšku a vše přidáme do zelí. Vše chvilku povaříme. V kyselé smetaně rozkvedláme 20g mouky, nalejeme do zelí a povaříme. Klobásu nakrájíme na kolečka, rozdělíme do talířů, zalejeme zelovou polévkou a podáváme s chlebem.

| 28. 10. 2008 15.46 | Polévky | 0 komentářů | 32983x

Polévka z telecího masa

Suroviny: 40g tuku, 80g cibule, 200g telecího masa, sůl, 1 a 1/2 l vody, 100g polévkové zeleniny, 50g čerstvých hub nebo 100g sušených, pepř, zelená petržel

Postup přípravy: Na rozpuštěném tuku zpěníme strouhanou cibuli. Telecí maso umyjeme, umeleme, dáme na zpěněnou cibuli, posolíme a dusíme ve vlastní šťávě. Když se šťáva vypařila, zalejeme vodou a přidáme očištěnou, umytou a nastrouhanou zeleninu, umyté posekané houby, několik zrnek mletého pepře. Vaříme tak dlouho až všechno změkne. Do hotové polévky přidáme nasekanou zelenou petžel.

| 28. 10. 2008 15.37 | Polévky | 0 komentářů | 1432x

Rajská polévka

Suroviny: 1 l vody, 2 lžíce rajčatového protlaku, 100g uvařené rýže, 5 kuliček celého pepře, 3 kusy kuliček nového koření, 1 bobkový list, 1 menší cibule, 1 kus skořice, cukr, ocet, sůl Na jíšku: 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla

Postup přípravy: Do vody dáme vařit rajčatový protlak, cibuli rozkrojenou na dvě půlky a koření. Vaříme asi 25 minut. Připravíme si jíšku tak, že na rozehřátém másle orestujeme, za stálého míchání, hladkou mouku. Polévku zahustíme jíškou, provaříme, dochutíme solí, cukrem, popřípadě octem. Přecedíme přes sítko a vložíme uvařenou rýži.

| 06. 10. 2008 11.53 | Polévky | 0 komentářů | 2622x

Drůbková polévka

Suroviny: drůbky: hlava, krk, křídla, srdce, 150g kořenové zeleniny, 50g nudlí, 2,5 l vody, muškátový květ, petrželka, sůl

Postup přípravy: Očištěné drůbky vaříme v osolené vodě asi 2–3 hodiny. Asi půl hodiny před dovařením přidáme očištěnou kořenovou zeleninu. Až jsou drůbky měkké, polévku procedíme a zavaříme nudle. Zeleninu nakrájíme a přidáme do polévky. Okořeníme muškátovým květem a petrželkou. Maso z drůbků nakrájíme a vložíme do polévky.

| 06. 10. 2008 11.49 | Polévky | 0 komentářů | 778x

Malinová polévka

Suroviny: 1 l malin, 30 dkg cukru, šťáva z půlky citrónu, 1/2 l vody, 1/4 l bílého vína

Postup přípravy: Dvě třetiny dobře vyzrálých malin prolisujeme přes síto do misky. Posypeme je 10 dkg cukru, přidáme šťávu z citrónu, přilijeme bílé víno a necháme v chladu asi půl hodiny stát. Vodu se zbývajícím cukrem asi 5 minut povaříme a vychladlou nalijeme na prolisované maliny. Vše dobře promícháme a nakonec přimícháme zbylou třetinu celých vyzrálých malin. Hotovou polévku v chladničce vychladíme a můžeme podávat. Vhodná příloha: piškoty

| 30. 08. 2008 15.06 | Polévky | 0 komentářů | 513x

Jahodová polévka mléčná

Suroviny: 1 a 1/2 l mléka, 40 dkg lesních jahod, 13 dkg cukru

Postup přípravy: Čerstvé lesní jahody prolisujeme žíněným sítem, přidáme moučkový cukr a směs třeme do pěny. Potom přilijeme svařené studené mléko a důkladně vše promícháme. Dobře vychlazenou polévku podáváme. Vhodná příloha: suchary, piškoty

| 29. 08. 2008 17.15 | Polévky | 0 komentářů | 572x

Další recepty: 1-14 15-28 29-35 Nahoru ^
Rss receptů | Rss komentářů | Statistika | Kontakt
Odkazy

Copyright © 2008 Fali, běží na RS2, design by Fali, Zásady ochrany osobních údajů